Narrhuva, minisinnigia och fler perenner på balkongen

Börjar med inomhus. Narrhuvan av okänd sort som jag köpte på Älvsjömässan blommar.

Narrhuva

Kholeria

Minisinnigian som jag köpte förra året och som villigt fröförökar sig(har småplantor i förtvivlan), där visar sig moderplantan leva  och har satt knopp.

I morse när jag tog bilder var det mulet, solen visade sig några timmar senare. Jag har en planta som jag frösått och som jag måste ha felmärkt. Inte är det här en riddarsporre? Isf skulle det kunna vara en akleja och då troligtvis en grönakleja som jag sått.

Grönakleja

Grönakleja?

Har noterat det här om den på ett ställe.

Aquilega viridiflora, Grönakleja ‘chocolate Soldier’. Perenn.

Köpt från Impecta som nyhet för 2010.

Den ska vara ovanlig. Mörkröna foderblad på blommorna, mörka purpur-chokladfärgade sporrar, avvikande skarpt gula ståndare.

Odling:

Gror långsamt och oregelbundet. Sås i krukor som placeras utomhus i skuggläge gärna i januari. Groning samma år eller nästa år.

Vidare läser jag på baksidan av påsen att sådjupet ska vara 0,3 cm. Radavstånd och plantavstånd 25 cm. zon 6-7. Växtläge sol -halvskugga. Blir 35 cm hög. Såtid jam-mar/sep-nov. Blommar maj-jun. Grotid 3-12 månader.

Dockaklejan som jag skaffade förra året, som jag samlade frön från eftersom jag så gärna ville ha den i år igen, den verkar ha överlevt vintern.

Dockakleja

Aquilegia ecalcarata

Även höstanemonen visar livstecken och något som jag tror är skuggviolruta, thalictrum rochebrunianum.

Fagertravet som jag skaffade nyss blommar fint i vitt. Har tidigare år haft kaliforniatrav som har en cerisé färg. Båda doftar ljuvligt men blommar inte speciellt länge.

Fagertrav

Arabis caucasica

I samma blomlåda har jag planterat en iris.

Dvärgiris

Dvärgiris ‘Banbury Ruffles’

På andra sidan fagertravet blommar lewisian.

Lewesia

Lewesia

Den är tyvärr inte perenn hos mig. Samtidigt som  den skaffade jag nunneörten där blomknopparna börjar skifta i blått.

nunneört

Corydalis ‘Blue Dragon’

Sedan när backsippan blommat över tänkte jag flytta den till samma kruka som nunneörten. Är mycket nöjd med min ”vårkruka”. Funderar på att försöka hålla liv i gyllenlacket, backsippan, balkansippan och hyacinten.

Backsippa

Backsippa

Det var så fint  väder igår att jag åkte till Zetas igår. Såg några underbara vivor men kunde inte komma på var jag skulle få plats med någon av dom. Såg helt underbara magnolior när jag pekade på dom och sa att dom skulle vara fina på balkongen bleknade maken. Jag skojade förstås för den jag pekade på hette Elisabeth hade gula blommor och var högre än vår balkong. Magnolior har jag övegett. Lyckades slå dom idéerna ur huvudet när jag såg fina magnolior bara några hundra meter från där jag bor.

En tanke på “Narrhuva, minisinnigia och fler perenner på balkongen

  1. Pingback: Bildkavalkad med iris samt ostronört och annat som spirar « Rihanes odling

Kommentera: